Online πρόγνωση καιρού από σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Μετεωρολογικός σταθμός στο 8ο ΣΕΚ του ΕΠΑΛ Επανομής στέλνει online δεδομένα σε παγκόσμιο και ελληνικό ιστοχώρο δεδομένων καιρού.

Ασθενής βροχή νωρίς το πρωί, αυξημένη συννεφιά για το υπόλοιπο της ημέρας και ισχυροί άνεμοι είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού, σήμερα, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 5 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία στο 43%. Για αύριο, προβλέπεται αραιή συννεφιά και ισχυροί άνεμοι.

Αυτό είναι το δελτίο καιρού, όπως προκύπτει από τον μετεωρολογικό σταθμό, που έχει εγκαταστήσει στον χώρο του το 8ο ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) του ΕΠΑΛ Επανομής, το οποίο λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο, καταγράφοντας επί 24 ώρες, καθημερινά και λεπτομερώς, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, τις οποίες μεταδίδει online στο διαδίκτυο.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στήθηκε με τη συνεργασία καθηγητών και μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης των Εργαστηρίων Γεωπονίας-Τροφίμων Περιβάλλοντος και Πληροφορικής του Λυκείου, οι οποίοι αξιοποίησαν έναν ασύρματο μετεωρολογικό σταθμό, που εστάλη για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου τους, στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Παιδείας.

«Ο σταθμός στήθηκε στη σκεπή του σχολείου. Εκεί συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δεδομένα και στέλνονται ασύρματα σε υπολογιστή του εργαστηρίου, ο οποίος με τη σειρά του τα προωθεί μέσω του διαδικτύου σε έναν παγκόσμιο ιστότοπο με πληροφορίες για τον καιρό από όλο τον κόσμο, το weather underground, αλλά και σ' έναν ελληνικό, το metar.gr, όπου ιδιώτες ερασιτέχνες από κάθε σημείο της χώρας, με την υποστήριξη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεταδίδουν, επίσης, online τα δεδομένα καιρού», δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου ΣΕΚ Επανομής, Θανάσης Σκούφας.

Στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΛ - ΣΕΚ Επανομής, είναι καταχωρημένα δύο εικονίδια, που παρουσιάζουν τα δεδομένα για τον καιρό, όπως εξελίσσεται κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά και το ιστορικό των δεδομένων καιρού κατά τον τελευταία χρόνο. Ο σταθμός παρέχει πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη βαρομετρική πίεση, τη θερμοκρασία, όπως γίνεται αισθητή στο πρόσωπο του ανθρώπου, την ταχύτητα και τη ριπή του ανέμου, την πιθανότητα βροχοπτώσεων, καθώς κι άλλες πληροφορίες, ενώ παρέχει γραφήματα για την εξέλιξη του καιρού σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής του ΕΠΑΛ - ΣΕΚ Επανομής, Νίκο Γάτση, τα δεδομένα που συγκεντρώνει το εργαστήριο, μπορούν να αξιοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους αγρότες και τους καλλιεργητές αμπελιών της περιοχής, καθώς το ιστορικό των καιρικών συνθηκών μπορεί να τους οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις κατάλληλες περιόδους τρύγου, ποτίσματος και συμπεριφοράς στις καλλιέργειες.

«Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα καλύπτουν μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, στο μέλλον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία για διάφορους σκοπούς», δήλωσε ο καθηγητής.

http://www.kathimerini.gr/  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.