social-network

Με την ανακοίνωση από μια παρέα φίλων να ιδρύσουν έναν σύλλογο μου ήρθαν σκέψεις που συχνά με απασχόλησαν στο παρελθόν , όσο αφορά τις ομάδες ,παρέες ,συλλόγους κτλ την αναγκαιότητα ύπαρξης τους και τον τρόπο λειτουργιάς τους  , ως ομάδα αλλά και ως μέλη της ίδιας της ομάδας.
Η ανάγκη του κάθε έναν από εμάς να ενταχτεί σε μια ομάδα, κοινότητα ποικίλει , άλλοι για να γνωρίσουν άτομα και να ευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο , άλλοι για επαγγελματικούς σκοπούς , κάποιοι απλά για να ανήκουν κάπου , φυσικά υπάρχουν τα internet social network που καλύπτουν διαφορές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και νέες ομάδες. Από την άλλη υπάρχει πραγματική ανάγκη δημιουργίας κάποιου συλλόγου ή οτιδήποτε άλλο ,αν δεν υπάρχει πραγματικά κάποιος σκοπός η ανάγκη;
 Προσωπικά ανήκω σε κάποιο σύλλογο αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή η ομάδα μου καλύπτει ανάγκες που έχω από μια ομάδα και δεν λειτουργώ πλέον ομαδικά , γιατί υπάρχει χιλιομετρική απόσταση που με χωρίζει από την ομάδα και έτσι το πρώτο που πιστεύω είναι σημαντικό τα μελή της ομάδας να έχουν προσωπική επαφή για να υπάρχουν και οι ανάλογες ζυμώσεις . Ακόμα βασικό είναι να έχουν όλα τα μέλη να έχουν ξεκάθαρους στόχους και να δουλεύουν για αυτούς. Όλα τα άτομα της ομάδας να ακλουθούν κάποιους κανόνες και βασικά να υπάρχει δημοκρατικότητα. Για να λειτούργει για μένα σωστά ένας σύλλογος , όλα τα άτομα τις ομάδας πρέπει  να κάνουν  προτάσεις  για λύσεις θεμάτων , όλοι να υποβάλουν νέες ιδέες να συμμετέχουν . Όλα τα άτομα της ομάδας να διαφωνούν, να κρίνουν, να αμφισβητούν ιδέες αλλά και να παρακινούν όλους να συμμετέχουν.
Επειδή  είμαι σε έναν αθλητικό σύλλογο πιστεύω ότι πρέπει τα άτομα της ομάδας  να διευκολύνουν την επίδοση των άλλων και βοηθούν να επικρίνουν, αλλά και  να επαινούν άτομα της ομάδας που είναι προσανατολισμένα καθαρά στο άθλημα και όχι στα διοικητικά θέματα.
Φυσικά μέσα σε μια ομάδα υπάρχουν και διενέξεις και συγκρούσεις έτσι πρέπει να υπάρχει διάθεση από την ομάδα για διευθετήσεις των συγκρούσεων. Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάποια άτομα της ομάδας προσπαθούν να επιβληθούν και έχουν αρχηγικές τάσεις . Αυτό δημιουργεί κάποια ένταση στην ομάδα που μπορεί να την αποπροσανατολίσει από τους στόχους της ή ακόμα να την διαιρέσει, θέλει προσοχή. Φυσικά υπάρχουν άτομα τα όποια υποτιμούν ή μειώνουν την ομάδα αλλά συνεχίζουν να ανήκουν σε αυτή , αλλά μετά από λίγο αποσύρονται.
Αυτά που γράφω δεν έχουν κάποια άρνηση για συλλόγους και ομάδες αλλά πιστεύω ότι οι αθλητές προπονούνται και αγωνίζονται και απλά εντάσσονται σε έναν σύλλογο και δεν ασχολούνται με διοίκηση και οργάνωση γραφείων.