Παντόφλα.

Παντόφλα… πως κάποιες λέξεις μας φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις που με τον καιρό έχουν λησμονηθεί και ξαφνικά με το άκουσμα μιας λέξης , σαν ένα «σουσάμι άνοιξε» , σε μια πόρτα του μυαλού μας και να μια επιστροφή στον χρόνο και ένα ταξίδι από εκεί που δεν το περιμένεις.
Ήταν από τις πρώτες μεταθέσεις της κληρουχίας μου 92 ΣΤ’ 24/12/1992  .Σαλαμίνα απόγευμα  παραμονή Χριστουγέννων υγρασία και το αγιάζι να σου καίει το πρόσωπο , στάθηκα για λίγο στο ντοκ  από εκεί στον καταπέλτη και από εκεί στην κουβέρτα  του Κύθνος L-149 ενός μικρού αποβατικού. Ένα από τα οκτώ μικρά αποβατικά (ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΑΣΟΣ, ΚΕΑ, ΚΙΜΩΛΟΣ, ΚΥΘΝΟΣ, ΣΙΦΝΟΣ, ΣΚΙΑΘΟΣ και ΣΚΟΠΕΛΟΣ) που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας στο πολεμικό ναυτικό.  Χρησιμοποιείτο σε αποβατικές επιχειρήσεις, μεταφερόμενο από το Δ/Π ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ, καθώς και σε μεταφορές λιμένων. Παρελήφθη την 4-1-1959 και παροπλίσθηκε την 10-3-1993 , ήμουν πάρων στον παροπλισμό στην Ελευσίνα αν θυμάμαι καλά μαζί με αλλά πλοία όπως το αντιτορπιλικό «Λέων» ήταν μια στιγμή πρωτόγνωρη , περίεργη από σκέψεις συναισθήματα , δεν μπορώ να τα περιγράψω τώρα όπως και τότε για το τέλος της ζωής , ενός πολεμικού πλοίου.
Αυτό που σκέπτομαι τώρα είναι ότι δεν έχω μια φωτογραφία από εκείνο το πλοίο αν και πέρασα αρκετές στιγμές της ζωής μου σε αυτό. Για την ιστορία , οι πρώτες νέες ναυπηγήσεις κυρίως στο Πέραμα εμφανίζονται οι πρώτες «παντόφλες», τα πορθμεία ανοικτού τύπου, αντιγραφή των αποβατικών σκαφών του πολέμου.(http://www.ntua.gr/conf170/documents/NTUA_170years_volume_B.pdf)

Κύθνος L-149 (1961 - 10/3/1993)
Πρώην USS LCU763
Αποβατικό LCU
Διαστάσεις: 36 / 10 / 1,5 μέτρα
Εκτόπισμα: 143 / 309 τόν.
Πρόωση: Diesel 440 hp, 3 έλικες
Ταχύτητα: 8 κόμβοι